Vilket skruvgrepp är lämpligt att använda var och varför?

Det finns mängder av olika skruvgrepp och sätt att skruva i en skruv, här försöker vi reda ut de vanligaste,  samt när och var de används! Många stora tech-företag använder sig av unika lösningar för grepp och de kommer vi inte ta upp här.

Spårskruv

Skalle med rakt spår ibland kallad för planspår används mest på grund av att den är billig att tillverka och estetiska skäl. Dock har den en stor nackdel med att mejseln eller bitsen lätt glider ut ur greppet. Vilket gör att den fungerar dåligt ihop med elverktyg. Varianter finns där spåret är försänkt eller avsmalnande för att få bättre grepp.

Philipsspår PH

Skalle med philipsspår PH är en krysslösning som är en förbättring gentemot vanlig spårskalle. Krysset medger ett bra grepp och lätt att komma på plats. Används bland annat på plåt-, gips- och trallskruv.

Pozidrivspår PZ

En förbättring av PH krysspår-lösningen som ger ett betydligt bättre grepp. Detta på grund av de extra spåren mellan krysset. PZ står för Pozidriv men stavas ibland felaktigt som Pozidrive. För att få det bättre greppet förutsätts att PZ-mejsel, eller -bits används. Greppet används bland annat på maskin-, plåt- och träskruv.

Torxspår

Torx är ett grepp med en stjärna med sex uddar. Det ger ett bra grepp som tillåter högt moment utan att glida ur. En annan styrka är att rätt bits/mejsel krävs för att dra åt, vilket minimerar risken för att förstöra torxspåret i skruven. Torx finns i mängder av varianter men generellt så är det standard-torx som används hos oss. Torx används bland annat på ventilations-, plåt- och träskruv.

 

Fyrkantspår

Fyrkansspår även känt som Robertson-, eller Scrulox-spår. Spåret har en lätt lutning vilket underlättar både mötet mellan verktyg och skruv men håller även skruven kvar på verktyget vid montering. Används bland annat på ventilationsskruv med borrspets.

Sexkantshålskruv 

Sexkantshålskruv eller Insexspår även känd i andra länder som Allen key, Inbus, Imbus eller Unbrako är en sexkantig passning som ger ett bra grepp. Insexspåret förekommer också som säkerhetskruv med en extra liten pin i hålet. 

Kombikryss MRX

Kombikryss är som namnet anger en kombination av två grepp. Det ena greppet är spår och de andra är antingen Pozidriv- eller Phillipsgrepp. Styrkan med produkten är att den tillåter två olika typer av mejslar eller bits för att sättas fast. 

Säkerhetsskruv

Det finns mängder av olika typer av säkerhetsskruv. Gemensamt de alla har är att de försvårar nedmontering. En säkerhetsskruv kan vara ett vanligt grepp, så som torx, men med tillägget en säkerhetstapp vilket gör att en vanlig bits inte längre fungerar. Andra varianter är ovanliga former som trekant, TA, eller envägsspår som bara går att dra åt. Se de varianter vi säljer. 

Vilket skalltyp är lämpligt att använda var och varför?

Det finns en uppsjö av olika skruvskallar och nedan listar vi de vanligaste, när och var de används.

Försänkt skalle 

Försänkt skalle används när du vill att skruven hamnar jämnt med den monterade ytan. Ett vanligt exempel där försänkta skruvar används är vid gipsväggar eller altanbyggen.

Kullerförsänkt skalle

Kullerförsänkt skalle försänker skruven samtidigt som den ger en svagt rundad topp som sticker ut från ytan. Detta kan upplevas som estetiskt tilltalande och används därför ofta till diverse beslag och krokar. 

Kullrig skalle

Kullrig skalle ha en bra anläggnings- yta, används ofta till trä- och plåtarbeten. 

Sexkantsskalle

Möjliggör grepp med hylsa vilket medger höga momentkrafter.
Används därför ofta exempelvis vid stålkonstruktioner. 

Sexkantsskalle med fläns

Möjliggör grepp med hylsa vilket medger stora moment. Flänsen medger större anläggningsyta vilket gör att du slipper lägga till en bricka. Används bland annat på betongskruv. 

Fyrkantskalle

Mer sällan förekommande men används. Har på senare år ersatts helt av sexkantsskallen. 

Cylindrisk skalle

Används med fördel ofta i trånga miljöer. Den runda skallen tar minimalt med plats men medger samtidigast en god anläggningsyta. Förekommer ofta som sexkantshålskruv. 

Cylindrisk skalle med fläns

Används med fördel ofta i trånga miljöer där man inte vill få ner en lös bricka. Då flänsen ersätter brickans funktion.